Strijd tegen dierenmishandeling

Het Hof van Cassatie heeft geoordeeld dat het voor dierenrechtenorganisaties niet mogelijk is om op te komen tegen dierenmishandeling. De wetgeving is er nog niet toe aangepast, meent het.

Strijd tegen dierenmishandeling

Om een klacht in te dienen voor de rechter, moet je als partij een “belang” aantonen. Dat betekent dat je schade lijdt door de situatie die je aanvecht. 

Als het gaat om een collectief belang, is het mogelijk voor verenigingen om in naam van de maatschappij op te komen tegen schendingen van die belangen. Zo is er specifiek voor milieumisdrijven een regeling voorzien. Ook als het gaat om andere mensenrechten, denk bijvoorbeeld aan discriminatie, zijn er organisaties die naar de rechter kunnen stappen. 

Maar wat als het gaat om dierenmishandeling? Het Hof van Cassatie heeft nu geoordeeld dat er voor schendingen van dierenrechten geen mogelijkheid bestaat om een collectief belang in te roepen.  

Het Hof zegt dat “het bevorderen of vrijwaren van het dierenwelzijn als dusdanig geen doelstelling is die de bescherming beoogt van mensenrechten of fundamentele vrijheden”. 

Met andere woorden, de wet laat nog niet toe dat dierenrechtenorganisaties zich actief inzetten om dierenmishandeling te laten bestraffen. Ook al is de Grondwet dit jaar veranderd, maar die bepaalt enkel dat de wetgever moet zorgen voor dierenbescherming. 

Is zorgen voor dierenbescherming niet gelijk aan het toelaten dat verenigingen opkomen tegen schendingen? Volgens het Hof van Cassatie niet.