Nieuwsflash
-
Cassatie, hoe zit dat?
Gerechtelijk rechtBij tal van gerechtelijke uitspraken door Hoven van Beroep in België, reist de vraag waarom die zaken niet tot bij Cassatie gingen. Een recent voorbeeld: de zaak Sanda Dia. De advocaat van de familie raadde een cassatieprocedure toen af. Maar waarom? Maar wat is Cassatie eigenlijk? En wat doet het? Hoe komt het dat de procedure zo lang duurt? Op al deze vragen hieronder het antwoord.
-
De Kamer van Inbeschuldigingstelling, wat doet ze?
StrafrechtDe Kamer van Inbeschuldiging (KIB), een veelgebruikte term wanneer het in de media gaat over strafzaken. Maar wat is de KIB eigenlijk? En wat doet ze?
-
Kortgeding
Gerechtelijk rechtWanneer de behandeling van een zaak zo dringend is dat ze niet kan wachten, kan de rechter ervoor kiezen om de zaak in kortgeding te behandelen.
-
Voor de raadkamer komen, wat betekent dat?
Gerechtelijk rechtVoor de raadkamer komen betekent dat je als verdachte of als betrokkene in een strafzaak wordt opgeroepen om te verschijnen voor de raadkamer van de rechtbank.
-
Eerste hulp bij wanbetalers
Burgerlijk rechtHet omgaan met wanbetalers is een uitdaging waar veel bedrijven mee te maken krijgen. Wanbetaling kan aanzienlijke financiële gevolgen hebben en het is belangrijk om te weten hoe hiermee om te gaan binnen het kader van de wet.
-
Het pleitmonopolie van de advocaat
Gerechtelijk rechtHet pleitmonopolie van de advocaat is ook in België een belangrijk onderwerp binnen de rechtspraak. Het betekent dat alleen advocaten mogen pleiten in de rechtbank. An-dere juridische professionals, waaronder juristen en notarissen, mogen dit met andere woorden per definitie niet.